فهرست مطالب

مطالعات سیاسی جهان اسلام - پیاپی 10 (تابستان 1393)

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 10 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعود اسلامی، ابراهیم کوهی، محمدزمان راستگو صفحات 11-30
    با توجه به تحولات چند سال اخیر در عراق که منجر به منازعات قومی و مذهبی شده است، این پرسش مطرح می شود که آیا این وضعیت یکپارچگی سرزمینی عراق را با چالش های جدی مواجه خواهد کرد و احتمالا باعث تجزیه سرزمینی عراق خواهد شد؟ بررسی مواضع گروه های داخلی عراق و منافع کشور امریکا و کشورهای همسایه عراق شامل ایران، عربستان و ترکیه نشانگر این امر است که در صورت تجزیه عراق نه تنها منافع کشورهای ذکرشده به خطر خواهد افتاد، بلکه پیامدهای مخاطره آمیز فراوانی در منطقه خواهد داشت؛ بنابراین، این بازیگران مانع تجزیه سرزمینی عراق خواهند شد. در این مقاله به نقش عوامل درونی و بازیگران بیرونی در صحنه سیاست و جامعه عراق پرداخته می شود و اثرگذاری هر یک از گروه های مذهبی و هویت های قومی در ساختار جامعه عراق و نقش و منافع دولت های تاثیرگذار بر سیاست و جامعه عراق مورد تجزیه وتحلیل قرار می گیرد. یافته های پژوهشی این مقاله نشان می دهد که تجزیه سرزمینی عراق، سناریویی قوی نیست و با عدم قطعیت فراوانی مواجه است، درحالی که سناریوی حفظ انسجام ملی و بقای تمامیت ارضی عراق با اهداف و منافع گروه های داخلی و دولت های خارجی سازگاری بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: تجزیه عراق، ج، ا، ایران، امریکا، ترکیه، عربستان سعودی
  • مصطفی انتظار المهدی* صفحات 31-51
    انرژی از جمله کالاهای استراتژیک و اساسی در توسعه کشورها به ویژه کشورهای جهان اسلام به حساب می آید و به عامل ثروت و قدرت تبدیل شده است. با این وصف، از انرژی به عنوان مولفه ای تاثیرگذار در جایگاه کشورها در سلسله مراتب بین المللی یاد می شود. کشورهای جهان اسلام به دنبال دستیابی آسان، بی وقفه و بی خطر به انرژی برای تضمین توسعه خود در دنیای وابستگی متقابل هستند؛ بنابراین، امنیت انرژی در نظام بین الملل و همچنین بین کشورهای جهان اسلام نقشی حیاتی ایفا می کند. هر یک از کشورها سیاست ها و استراتژی هایی را متناسب با جایگاهشان دنبال می کنند، اما پیش از اتخاذ یک استراتژی مناسب و عملی، اطلاع و آگاهی از جایگاه کشور در چرخه امنیت انرژی مهم جلوه می کند؛ بنابراین، هدف این پژوهش ارائه شاخص هایی برای تعیین جایگاه کشورهای عمده تولیدکننده جهان اسلام در زنجیره امنیت انرژی است و نتایج حاصل از پژوهش ممکن است در اتخاذ سیاست ها و استراتژی های کاربردی برای حفظ، بهبود و توسعه وضعیت کشورهای جهان اسلام در دستیابی به امنیت انرژی کمک شایانی کند.
    کلیدواژگان: امنیت انرژی، بهره وری، جهان اسلام
  • سید اصغر جعفری، علیرضا قاسمی صفحات 53-74
    جنبش های اجتماعی خاورمیانه و شمال افریقا که از آن ها به عنوان بیداری اسلامی یاد می شود از مهم ترین و بحث بر انگیزترین پدیده های حادث شده در محیط بین المللی عصر حاضر به شمار می آیند. در این میان، جمهوری اسلامی ایران به عنوان قدرتی بالقوه و بالفعل در خاورمیانه و با برخورداری از موقعیت ویژه و حساس، در قبال بیداری اسلامی می تواند شکل تازه ای به خود بگیرد و از فرصت هایی که این تحولات اجتماعی برای نقش آفرینی هر چه بیشتر جمهوری اسلامی ایران می آفریند، استفاده کند. به همین دلیل، تصمیم گیری های سیاست خارجی ایران ممکن است نقش تعیین کننده ای در روند شکل گیری تحولات منطقه ایجاد کند. مقاله حاضر با روش توصیفی – تحلیلی به بررسی نقش سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در قبال بیداری اسلامی پرداخته و به این نتیجه مهم دست یافته است که سیاست خارجی ایران با اتخاذ سازوکارهایی مناسب در پرتو بیداری اسلامی ممکن است به ایجاد همگرایی در منطقه، گسترش هویت اسلام گرایی و تقویت نقش منطقه ای خود بپردازد.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، جمهوری اسلامی ایران، خاورمیانه، امنیت منطقه ای
  • ابراهیم حسن بیگی، محمدرضا حسینی* صفحات 75-102
    ارائه تفسیرهای گوناگون از حقوق و تعهدات ناشی از معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای(NPT)، یکی از مسائل مهم و مورد مناقشه حقوق بین الملل هسته ای است. وجود نقاط ضعف فراوان در این معاهده ازجمله درج عبارات کلی و مبهم، نامشخص بودن مکانیزم حل اختلافات و نداشتن توازن میان حقوق و تعهدات کشورها موجب شده تا قدرت های هسته ای قادر باشند با تفسیر دلخواه، دامنه حقوق و تعهدات ناشی از معاهده را به نفع خود تعریف کنند. قدرت های هسته ای با تفکیک میان «فعالیت های هسته ای حساس و غیرحساس» و تعقیب سیاست «غنی سازی صفر» درصدد نفی حقوق کشورها هستند. هدف اصلی پژوهش پاسخ به این پرسش است که در پرتو حقوق بین الملل چگونه می توان «حق غنی سازی» ایران را تحکیم، تثبیت و استیفا کرد؟ فرض این پژوهش بر این بنیان استوار است که دستیابی به حقوق هسته ای به ویژه «حق غنی سازی» به عنوان «حق لاینفک و ذاتی» ملت ایران و در سازگاری کامل با موازین حقوق بین الملل هسته ای است. تلاش برای اثبات حقانیت جمهوری اسلامی ایران از طریق شناسایی و تحکیم حقوق هسته ای شامل «حق توسعه»، «حق مشارکت»، «حق انتقال فناوری» و به خصوص احقاق «حق غنی سازی» به عنوان «حق مسلم» ج.ا. ایران، از دیگر اهداف این مقاله به شمار می رود. نتیجه این تحقیق گویای این واقعیت است که به رسمیت شناختن «حق غنی سازی» علاوه بر تامین منافع ملی، به توسعه حقوق بین الملل، علی الخصوص در حوزه تفسیر معاهدات و ایجاد رویه بین المللی کمک می کند.
    کلیدواژگان: معاهده ان پی تی، حق غنی سازی، حقوق بین الملل هسته ای، آژانس بین المللی انرژی اتمی
  • سید محمد طباطبایی، لیلا رحمتی پور * صفحات 103-128

    در یک اصل کلی مبتنی بر خودیاری، دولت ها در تلاش اند تا با افزایش قدرت و بهینه سازی آن، اهداف و منافع خود را محقق سازند و اگر چنانچه چنین امکانی از سوی یک دولت به تنهایی امکان پذیر نباشد، دولت ها تلاش خواهند کرد تا از طریق اتحاد با سایر بازیگرانی که دارای منافع مشترکی نیز هستند، قدرت خود را مضاعف کرده، به منافعشان برسند؛ بنابراین، اتحادها به عنوان یکی از منابع شکل دهنده قدرت در سیاست خارجی کشورها همواره حائز اهمیت بوده و هست. منافع هم سو و تهدیدات مشترک از جمله مهم ترین مولفه های شکل دهنده به اتحادها محسوب می شوند. اینکه این منافع هم سو یا تهدیدات مشترک چگونه درک می شوند، تا حدود زیادی متاثر از برداشت و فهم دولت هاست و این برداشت نیز خود متاثر از هویت و فرهنگ کشورهاست؛ بنابراین، از این منظر هویت و فرهنگ هر دولتی ممکن است به عنوان یکی از مهم ترین عوامل چرایی شکل گیری یک اتحاد باشد. این موضوع در منطقه خاورمیانه به دلیل ویژگی های متمایز از اهمیتی دو چندان برخوردار است. یکی از مهم ترین اتحادهایی که برجستگی فراوانی دارد، اتحاد امریکا و اسرائیل است و به عنوان یکی از مهم ترین اتحادهایی است که منطقه و تحولات آن را متاثر از خود ساخته است. در کنار تحلیل هایی که تلاش دارند این اتحاد را صرفا ناشی از نفوذ صهیونیزم در ایالات متحده امریکا و نقش لابی آیپک و ضرورت های ساختاری بررسی کنند، ما در این مقاله تلاش می کنیم در چهارچوب نظریه سازه انگاری این اتحاد را در راستای منافع استراتژیکی که خود منبعث از هویت و فرهنگ مشترک هستند تبیین کنیم و درنهایت به طور مختصر و موجز تاثیر این اتحاد را بر جهان اسلام نشان دهیم.

    کلیدواژگان: هویت، جهان اسلام، امریکا، اسرائیل
  • علی محسنی، محمدرضا زارعی تبار صفحات 129-149
    در بررسی تحولات جدید در جهان اسلام و سقوط دیکتاتورهای جهان عرب، تناقضی گفتمانی وجود دارد؛ گفتمانی معتقد است این خیزش ها از درون جوشیده و ریشه در پیشینه اسلامی، واقعیات تاریخی، تمدنی، فرهنگی و اجتماعی این کشورها دارد و به صورت یک پروسه و فرایند است. گفتمان دیگر ادعا می کند تحولات اخیر، پروژه جدید امریکا برای منطقه است. حامیان این دیدگاه معتقدند که این خیزش ها را امریکا به طور غیرمستقیم به وجود آورده است تا شکل و ساختار منطقه، کاملا وابسته و همچنان در جهت حفظ و تعمیق منافعشان باشد.
    بنابراین، پرسش اصلی مقاله عبارت است از اینکه «انقلاب های صورت گرفته در کشورهای غرب آسیا و شمال افریقا پروسه است یا پروژه؟» فرضیه مقاله نیز عبارت است از اینکه برخلاف تصور برخی سیاست مداران و نظریه پردازان که انقلاب های خاورمیانه و شمال افریقا را پروژه ای غربی تصور می کنند، در بررسی تحولات جدید در جهان اسلام و سقوط دیکتاتورهای جهان عرب، تناقضی گفتمانی وجود دارد؛ گفتمانی معتقد است این خیزش ها از درون جوشیده و ریشه در پیشینه اسلامی، واقعیات تاریخی، تمدنی، فرهنگی و اجتماعی این کشورها دارد و به صورت یک پروسه و فرایند است. گفتمان دیگر ادعا می کند تحولات اخیر، پروژه جدید امریکا برای منطقه است. حامیان این دیدگاه معتقدند که این خیزش ها را امریکا به طور غیرمستقیم به وجود آورده است تا شکل و ساختار منطقه، کاملا وابسته و همچنان در جهت حفظ و تعمیق منافعشان باشد.
    این تحولات، محصول حوادث تاریخ معاصر این کشورها و به صورت یک پروسه است. نویسنده در این نوشتار با بررسی دلایل مدعیان هر دو گفتمان و با کنکاش در موج جدید بیداری اسلامی که با ویژگی هایی چون اسلام خواهی، استبدادستیزی و استکبارستیزی همراه بوده، به این نتیجه دست یافته است که این تحولات، ریشه در پیشینه اسلامی، واقعیات تاریخی و تمدنی، فرهنگی و اجتماعی این کشورها داشته و به صورت یک پروسه و فرایند است.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، اسلام خواهی، استکبارستیزی
  • بهرام نوازنی، نوژن اعتضادالسلطنه، معصومه صالحی صفحات 151-173
    در میان اندیشمندان سیاسی اسلام گرای ترکیه، فتح الله گولن چهره ای نام آشنا برای تحلیلگران امور سیاسی و مذهبی ترکیه و اروپایی به شمار می رود. اما درباره وی و آثارش در ایران متون بسیار اندکی وجود دارد و آرای وی تا اندازه ای ناشناخته مانده است. تاکید گولن بر الگوی همزیستی میان-ادیان دوره عثمانی و الگوی سنتی آن دوران، خود نشان از محافظه کاری و تاثیر سنت در اندیشه سیاسی وی دارد. سازگاری اسلام و مدرنیته، آموزش جوانان، امنیت، نقش زنان در جامعه و گفتگوی میان ادیان از مهم ترین عناصر فکری اندیشه گولن می باشد. اما سئوال اصلی این است که نقش اندیشه و فعالیت های وی چه تاثیری بر جنبش اجتماعی – سیاسی اسلام گرای ترکیه و حزب عدالت و توسعه که بیش از 10 سال زمام امور ترکیه لائیک را در دست خود دارد، داشته است. این مقاله با مطالعه آثار و فعالیت گولن تلاش می کند تا رابطه میان نظریه وی و معیارهای ایدئولوژی سیاسی محافظه کاری کلاسیک غرب و تاثیرگذاری وی بر جریان اصلی اسلام گرایی در ترکیه کنونی را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: ترکیه، فتح الله گولن، حزب عدالت و توسعه، محافظه کاری کلاسیک غرب، اسلام و مدرنیته
|
  • Masoud Eslamin, Ebrahim Koohi, Mohammad Zaman Rastgho Pages 11-30
    Considering the recent developments in Iraq with pretexts of ethnic and religious conflicts، the question considered in this article is whether this situation could pose a threat to the territorial integrity of Iraq? Monitoring the positions of internal groups of Iraq، U. S. interests as well as neighboring countries including Iran، Saudi Arabia and Turkey indicates that disintegration of Iraq would not be beneficial for these countries and it will cause farther violence in the region. In this research، the roles of certain international and internal elements in the Iraqi politics and society are analyzed. According to the findings of this research the territorial disintegration of Iraq doesn''t seem to be a viable scenario and territorial integrity of Iraq is more consistent with the objectives and interests of local communities and foreign governments.
    Keywords: Integrity of Iraq, Ethnic Violence, Iran, U.S, Turkey, Saudi Arabia
  • Mostafa Entezarulmahdi* Pages 31-51
    Energy is considered as a strategic and essential commodity in development of countries especially in the Islamic World and it has become a factor of wealth and power. So energy is known as an influencing factor for countries` position in the international hierarchy. Islamic Countries are looking for easy access، uninterrupted and safe energy to ensure their development in the interdependence world. Therefore، energy security plays a vital role in the international system and among the Islamic world countries. Each country would follow policies and strategies appropriate to their positions in the world. But before the pursuing a proper and practical strategies، knowledge and awareness of country situations in the cycle of energy security are more important. So the purpose of this research is providing indicators to determine the situation of major producing countries in the Islamic world in energy security chain. Thus، the results of this article could be helpful in taking practical policies and strategies to maintain، improve and develop Islamic countries position in achieving energy security.
    Keywords: Efficiency, Energy Security, Islamic World
  • Seyyed Asghar Jafari, Ali Reza Ghasemi Pages 53-74
    Social movements in the Middle East and North Africa، which are referred to as the Islamic awakening are considered among the most important and controversial phenomena in the contemporary international environment. In this context، Islamic Republic of Iran (IRI) as an actual and potential power in the Middle East and enjoying a special and sensitive position، could consider and use the opportunities created by the movements. As a result، Iran’s foreign policy decisions can have a decisive role in forming changes in the region. This paper uses a descriptive-analytic method to study the role of IRI’s foreign policy in Islamic awakening. The result is that adopting appropriate policies and mechanisms by Iran can lead to convergence in the region، diffusion of Islamist identity، and enhancing the regional role of IRI.
    Keywords: Foreign Policy, Islamic Awakening, Islamic Republic of Iran, Middle East, Regional Security
  • Ibrahim Hassan Baigi, Mohammad Reza Hossini* Pages 75-102
    Offered various interpretations of rights and obligations under the Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT) are one of the major issues of international law nuclear. Existence of wake points in this treaty such as: some vague phrases and sentences، the uncertainty of dispute resolution mechanisms and the imbalance between the rights and obligations of the contracting states. The organizers of the treaty has made nuclear powers to define their interests by arbitrary interpretation of rights and obligations domain under this treaty. The nuclear powers states by differentiate between the «sensitive/ insensitive activities” and pursue of policy named» Zero Enrichment «in order to deny the rights contained in the» NPT”. The main objective of this research is to answer this question that: in the light of international law، how we can obtain، consolidation، and advocated the «Right to Enrichment» of I. R. I? The hypothesis is based on the basis that to attain complete nuclear rights، particularly the «Right to Enrichment» as «Inherent and Inalienable Right» of the Iranian nation are in compliance with the principles of nuclear international law. One of major objectives of this paper is to prove the legitimacy of the Islamic Republic of Iran''s nuclear rights، including through the identification and consolidation rights of «development»، «participation»، «technology transfer» and the exercise of the «right to enrichment» as «Inalienable Right» in the framework of regulations of Non-Proliferation. The result of this research indicates the fact that: the recognition of the «right to enrichment»، in addition to preserve the national interest، can develop the international law، especially help the interpretation of international treaties and create international practice.
    Keywords: NPT Treaty, Right to develop Nuclear Fuel Cycle”, Nuclear International Law, International Atomic Energy Agency
  • Seyyed Mohammad Tabtabaii, Leila Rahmatipoor Pages 103-128

    Based on general principle of self-helping in the international system، states try to augment their power and optimize it in order to materialize their interests and objectives and if such a phenomenon won''t be reachable or attainable by a sole government، states would try to maximize the power mechanism through the means of unification with other players that have common interests as well and in this process their interests would be admittedly obtained. Therefore، alliances are considered quite important since they are one of the sources of power formation in the foreign policies of states. Common threats and interests are known to be the most important parameters forming the alliances. The common interests and threats generally are understood through the conception of the governments and this understanding itself emanates from culture and identity of states. This subject is considered to be especially important in the Middle East region due to its distinguished characters. One of the most important alliances in this respect is the unity between the U. S and Israel، which is considered to be very momentous since it has considerable effects on the region and the developments that are caused as a result of such an alliance between the said states. In this article we attempt to underline and analyze the importance of common culture and identity in the formation of strategic interests of the mentioned states in the frame work of constructivism theory.

    Keywords: Identity, Culture, Alliance, the U.S, Israel
  • Ali Mohseni, Mohammad Reza Zarei Tabar Pages 129-149
    There is a discursive paradox in the study of the recent developments in the world of Islam and the fall of the dictators of the Arab world: one discourse is based on the belief that these risings origin from inside and root in the Islamic history and the historical، civilization، cultural، and social facts of these countries and they are process-based. The other discourse claims that these recent developments are based on the new project of the United States for the Middle East. Those with the latter viewpoint believe that these risings have been directly manipulated by the United States so that the new form and structure of the Middle East continues to be dependent and preserves and deepens their interests. Therefore، the main question in this article is “whether the revolutions having taken place in the western Asia and northern Africa are process-based or project-based?” This article studies the new wave of the Islamic awareness characterized with Islamism، anti-autarchy and anti-Imperialism. The major finding of the study reveals that the mentioned developments root in the Islamic history and the historical، civilization، cultural، and social facts of these countries and they are process-based.
    Keywords: Islamic Rise, Islamism, Anti, Imperialism, Arab World
  • Bahram Navazeni, Nozhan Etezadolsaltaneh, Masoumeh Salehi Pages 151-173
    Among Islamists political scientists in Turkey، Fethullah Gülen is a well-known religious and political figure for Turkish and European experts. But، there is very little about him and his works in our literature and his opinions are to some extent unknown to the public. Gülen''s emphasis on the pattern of inter-religious co-existence، between the Ottoman era and the traditional one before، shows the important influence of conservatism and traditions on his political thought. The reconciliation between Islam and modernity، youth education، security، role of women in society and dialogue between religions are of the most important intellectual elements in Gülen''s thought. The paper attepmts to show how Gülen''s thought and activities affect on the social and political movement of Islamists and the AK Party that has the lead of the Turkish secular politics for more than 10 years.
    Keywords: Turkey, Fethullah Gülen, The AK Party, Conservatism, Islam